Artritis Psoriatica en Psoriasis

Cliënt met Artritis Psoriatica bij de pedicure

Het is onder andere door de drukte inmiddels een (te) lange tijd geleden tot mijn laatste blogbericht. Ik heb in die tussentijd een cliënt behandeld waarvan ik jullie graag op de hoogte stel en dat is dan ook zeker een nieuw artikel waard. Er zijn bepaalde ziektes die gepaard kunnen gaan met vervelende voet- of nagelproblemen. Zo ook Artritis Psoriatica, een chronische gewrichtsontsteking (artritis) van één of meerdere gewrichten, die kan voorkomen in combinatie met huid- en/of nagelpsoriasis. Ik heb een cliënt met Artritis Psoriatica, wat bij haar voor vervelende nagelproblemen zorgt. Wat een lastige termen allemaal, hè? Ik breng je daarom graag op de hoogte over deze ziekte, zodat je goed voorbereid bent als je een cliënt met deze of een vergelijkbare ziekte een pedicurebehandeling moet geven.

Oorzaak van Artritis Psoriatica

De oorzaak van Artitis Psoriatica is een overreactie van het afweersysteem. De klachten die daarbij vaak voorkomen zijn huid- en/of nagelafwijkingen, zwellingen van gewrichten, pijnklachten en stijfheid van gewrichten. De ziekte kan helaas niet worden genezen, terwijl het wel spontaan minder kan worden. Daarnaast kunnen de ontstekingen ook behandeld worden met medicijnen. De ziekte kan gepaard gaan met bijvoorbeeld uitsluitend ontstekingen in vinger- en teengewrichten, zoals bij mijn cliënt het geval is.

Nagelpsoriasis

Meestal komt het voor in combinatie met nagelpsoriasis, wat ontsierende afwijkingen aan de nagels zijn. Nagelpsoriasis is gemakkelijk te verwarren met andere nagelaandoeningen zoals een schimmelinfectie. Maar huid- en nagelpsoriasis is niet besmettelijk en een schimmelinfectie wel. Bij twijfel kan mycologisch onderzoek uitsluitsel geven. Enkele voorbeelden van nagelpsoriasis zijn:

  • Kleine putjes of gaatjes in de nagel.
  • Een nagelverkleuring wat ook wel het ‘olievlekfenomeen’ genoemd, omdat het lijkt alsof er een druppel olie in de nagel is ingedrongen.
  • Dwarse groeven of lijnen in de nagels, ook wel ‘Beau-lijnen’ genoemd. Dit zijn diepgegroefde lijnen die horizontaal van de ene kant naar de andere kant over de nagelplaat lopen.
  • Soms wordt de nagel witachtig en mat, broos of schilferig.
  • De huid onder de nagel kan verdikken.
  • Loslaten van de nagel. In ernstige gevallen kan de nagel er na verloop van tijd zelfs afvallen. Dit gaat dan meestal geleidelijk en pijnloos.
  • Vanwege beschadigingen kan de nagel gevoeliger zijn voor infecties.
  • De nagelplaat kan afbrokkelen.
  • Splinterbloedingen onder de nagel.

Psoriasisnagels hebben een verhoogde kans op een infectie en moeten daarom goed beschermd worden. Als de nagel losraakt van het nagelbed, zoals je op de foto kunt zien, dan kunnen er in de vrijgekomen ruimte bacteriën en gisten gaan nestelen die infecties veroorzaken.

Pedicure behandeling Psoriasis teennagels

Ik knip de nagels met een diabetes nageltang met hele kleine stukjes tegelijk om barsten en afbreken van de nagel te voorkomen. Ik zorg er dan voor dat het middenstuk van de nagels iets korter is dan de hoeken, zodat het middenstuk dan weer iets beter aansluit op het nagelbed en ingroeiende nagels worden voorkomen. Vanzelfsprekend zorg ik er ook voor dat er geen scherpe puntjes aanwezig zijn die de huid van de andere tenen kunnen verwonden. Aan het eind van de behandeling druppel ik alle teentoppen met sterilon en ik adviseer mijn cliënt dan ook om dat zelf regelmatig te doen.

Bron: Geplaatst in Pedicure behandelingen voetproblemen, Voetaandoeningen en standafwijkingen door marvdputbrouwer