Schimmelnagels zijn de meest voorkomende nagelproblemen. Maar hoe worden deze veroorzaakt en hoe herken je een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van de nagel en noemen we ook wel een kalknagel. De wetenschappelijke benaming van een schimmel/kalknagel is onychomycose. Schimmelnagels kunnen ontstaan door dezelfde schimmels die voetschimmel kunnen veroorzaken. Een schimmelnagel gaat niet altijd vanzelf over en is besmettelijk: het begint meestal in één nagel en kan zich geleidelijk verspreiden naar de naast gelegen nagel(s).

Oorzaak schimmelnagel

Schimmels komen overal op onze huid voor. Onze huid vormt een natuurlijke bescherming. Normaal gesproken kunnen schimmels dan ook geen kwaad en groeien ze niet uit, tenzij de omstandigheden gunstig zijn. In een warme en vochtige omgeving gedijen schimmels goed. Als de huid rondom de nagel beschadigd is, is de natuurlijke barrière van de huid doorbroken en kan een schimmel zich in de nagel nestelen, met mogelijk een schimmelnagel als resultaat.
Hoe ouder je wordt hoe groter de kans dat je een schimmelnagel krijgt. Ongeveer 50% van de mensen boven de 70 jaar heeft er last van. Dat komt omdat met het ouder worden de elasticiteit van de nagels vermindert. Er ontstaan sneller en makkelijker kleine scheurtjes in de nagel. Een schimmel kan dan makkelijker binnendringen. Ook mensen met een verminderde weerstand en mensen met bijvoorbeeld diabetes mellitus, hebben een grotere kans op een kalknagel.

Pedicure Loes Offermans schimmelnagels


De kenmerken van een schimmelnagel
In het begin merk je weinig van een schimmelnagel, omdat een schimmel langzaam groeit. De nagel verkleurt geleidelijk, wordt dik, ruw, brokkelig en breekbaar. Geïnfecteerde nagels die niet op tijd en goed worden behandeld, kunnen zo dik worden dat het dragen van schoenen pijnlijk kan zijn. Bij een ernstige schimmelinfectie kan de nagel zelfs geheel of gedeeltelijk loslaten.
Veel mensen hebben echter last van een schimmelnagel zonder het te weten. Pas als het warme weer uitnodigt tot het dragen van open schoenen en slippers, krijgen de teennagels de aandacht en worden verkleuringen en oneffenheden opgemerkt. Een schimmelnagel kan soms verward worden met een psoriasisnagel. Vraag bij onduidelijkheden je (huis)arts of (medisch) pedicure om advies. Op basis van een kweek van de nagel kan worden bepaald of een schimmelinfectie de oorzaak is van een verkleurde nagel of dat er een andere oorzaak is.

Artikel gepubliceerd in Plus