Wist u dat…

Feit 1
Vrouwen hebben maar liefst vier keer zo vaak last van voetproblemen dan mannen. Waarschijnlijk komt dat door het te lang dragen van hoge hakken. Toch die hippe naaldhakjes maar eens vaker verruilen voor comfortabele gympen!

Feit 2
Uw voet bestaat uit maar liefst 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden en 10 spieren of pezen.

Feit 3
Alle botjes in beide voeten vormen samen een kwart van alle beenderen in uw lichaam.

Feit 4
Met een stappenteller zou u waarschijnlijk meten dat u zo’n zeven kilometer per dag loopt. Iemand van 70 jaar heeft dus ongeveer vier keer de aarde rondgewandeld.

Feit 5
U kunt uw teennagels beter eerst met een kleurloze lak (basecoat) lakken. Uw nagel is vrij poreus en als u alleen een gekleurde lak aanbrengt, zou uw nagel op den duur verkleuren.

Feit 6
Shoppen voor schoenen kunt u het beste aan het eind van de dag doen. Na een dag winkelen zijn uw voeten namelijk opgezwollen en heeft u zowat een maat groter nodig. Stel u voor dat u ’s morgens uw (nog) slanke voeten in een paar fantastische schoenen steekt en u die mooie stappers in de loop van de dag moet uittrekken, omdat ze knellen. Om van alle gevolgen (blaarvorming, eelt, likdoorns) maar niet te spreken.

Feit 7
Volgens verschillende geneeswijzen weerspiegelen uw voeten uw gezondheid. De eerste symptomen van ziektes, zoals hart- en bloedvatproblemen, treden volgens hen op aan uw voeten.

Feit 8
Het is bijna een wonder als u geen zweetvoeten heeft. Twee voeten hebben samen ongeveer 250.000 zweetkliertjes die ruim een kwart liter vocht per dag afscheiden.

Feit 9
U kunt zelf meten welke schoenmaat u nu echt heeft. Ga met blote voeten op een stuk karton staan en teken de omtrek af. Neem de afbeelding van de grootste voet en meet hier de afstand van het puntje van de grote teen tot de hiel. Dat is uw voetlengte. In de tabel vindt u vervolgens welke schoenmaat daarbij hoort.

Artikel gepubliceerd in Plus